Är kult kultur?

Går det att säga att något som är kultförklarat är kultur? Ja, till viss del kan man göra det. Ordets ursprung är ungefär som religiös dyrkan. Ordet är dock vanligt inom populärkulturen och det används ofta om en artist, en speciell sång eller ett klädmode. Oftast är det något som redan är passé men som ändå finns kvar och fortfarande är framstående, och något som de flesta känner till. Karaktäristiskt är att det kan vara något nostalgiskt, banbrytande, intresseväckande eller till och med något som anses fult. Ibland är det en övergående ”dyrkan”, men då var troligtvis inte äkta kult utan istället en modefluga.

Kultförklarade varumärken

Intressant är att även materiella ting kan bli kultförklarade. Som exempel kan nämnas GB glass. Visst känns det som kult? Fast då ska det förstås vara GB:s gamla logga med den tjocka randiga gubben. Dagens logga är alltför internationell och syns på andra ställen i världen fast med andra namn. Marabou med sitt skrivstils-m i chokladen är väl kult om något? Likaväl som Kalles kaviar och tuben med den glada blonda pojken.

Gamla som nya sånger

Många gamla svenska låtar lever kvar och har fått kultstatus. Det är låtar som de flesta känner igen och som var verkliga hits när de kom ut. Trots att det är låtar som man kanske inte alls är den typ av musik som man lyssnar på idag är det ändå sådana som framkallar känslor och nostalgi. Man känner igen dem och kan kanske till och med sjunga med för man kan orden. Är du som läser här väldigt ung och aldrig har hört dessa låtar kan du gå in på Youtube och höra dem. Några exempel är till exempel Gulligullan som Jokkmokks-Jokke sjöng. Är du kär i mig ännu, Klas-Göran sjöng Lill-Babs och troligtvis kan Sveriges halva befolkning sjunga med i refrängen. Rosen med Arne Quick, denna sorgliga kärlekshistoria är det många som känner igen. ”Va’ har du under blusen” Rut sjöng Streaplers och frågan är ju om en sån låt skulle vara så populär i dag.

Men det finns även modernare låtar som har fått kultstämpel och visst kan de flesta nynna med i Tomas Ledins Sommaren är kort, eller Ted Gärdestads Sol, vind och vatten. För att inte tala om Gyllene Tiders alla landsplågor.

About