Smycken genom olika tidsepoker

Smycken är något människan prytt sig med genom tiderna. Mode och trender har starkt influerat hur smycken kommit att utvecklas ur ett historiskt perspektiv. Därför är det roligt att ta sig en tillbakablick genom några intressanta tidsepoker för smyckeskonstens historia. Idag är personligt utformade smycken i alla möjliga material och former det som genomsyrar vår tids smyckesmode, som även började under tidigt 1900-tal.

Renässansen (år 1400-1630)

Under renässansen var det strikta regler både om vem som fick arbeta med guld och ädelstenar, samt vilka människor som fick bära en viss typ av smycken. Folk använde smycken för att uppvisa makt och rikedom. Den vanligaste typen av smycken var då halskedjor av guld, ringar och hängsmycken.

Rokokon (år 1730-1780)

Diamanternas popularitet ökade än mer och det var extra populärt att infatta diamanter i silver för att de skulle glänsa än mer. Dessutom var pärlor i hög grad populärt. Ta en titt här på moderna smycken som påminner om just denna tidsepok.

Jugend (år 1895-1915)

Smycken inspirerade av naturen uppkom under denna tidsepok i strävan efter att hitta en ny stil för sin tid. Allt ifrån djur och växter till kvinnokroppen använde smyckestillverkarna som inspiration. De använde dessutom alla möjliga material såsom järn, tenn, horn, trä, silver och guld.

About